Logo des Vereins
Polar Routen e.V.
Internationale Vereinigung für
Wandern und Naturschutz in Grönland
 
 
Amitsorsuaq, vom Kanuzentrum aus gesehen
 
  Hintergrund:  weiß • semi-transparent • transparent Sprache:   dansk English deutsch
     
 Auswahlmenü: 
Stridspunkt ATV-vej

Sider på dansk » Stridspunkt ATV-vej

Stridspunkt ATV-vej

I 1990 markerede Johanne Bech, en guide fra Sisimiut, den første langvejssti i Grønland mellem Kangerlussuaq, hvor Grønlands internationale lufthavn er, og Sisimiut, den næststørste by i Grønland. Om få år blev det den mest berømte vandresti i Arktis. På vandrekortene (Vandrekort Vestgrønland, skala 1: 100.000) heder det "Polar-Route", hvorefter vores forening er opkaldt. Snart spredte navnet "Arctic Circle Trail" sig for den; og for nylig kan du også læse navnet "Arctic Circle ROAD". I 2015 besluttede Qeqqata Kommunia at bygge en vej her. Da en rigtig vej ville være for dyr, skal der først bygges en vej til terrængående køretøjer, som i Grønland kaldes "ATV". Snart dukkede der et link op på Qeqqata kommunes websted til en PDF-fil, der anbefalede denne vej med udsigten til god fortjeneste for nogle. For at illustrere de forventede økonomiske fordele ved denne vej blev følgende foto præsenteret på side 15 i denne tekst:
Ingen kommentar!

Kommentar af en gæst på campingpladsen: "Hell's Angels kommer til Grønland." Den mere høflige, men præcise forklaring kommer fra teksten, der ledsager billedet:
"Leje af motoriserede køretøjer og cykler samt udflugter med guide langs naturvejen vil give indtægter til turistselskaber, ... Særlig interessant er det, at fangere benytter ATV’er i stor stil til vinterjagten i januar og februar. ... der dog også foregår en vis trofæjagt med brug af ATV'ere."
Et turistfirma (Igloo Mountain ApS) har på sit websted udtrykt forventningen om, at det vil være i stand til at tilbyde 8.000 til 10.000 ture om året med leje af ATV'er på denne ATV-vej.
En tredjedel af vandrestien (“Polar Route” / “Arctic Circle Trail”) er at give plads til vejen og at blive flyttet til en anden rute, som den mest berømte tyske vandrestyring stærkt fraråder for ruten, fordi den er meget vanskeligt at videregive, ja til del er endda livstruende. På resten af vandrestien skal ATV-vejen køre parallelt med den, så den bliver devalueret. Et andragende, vi indsendte fra 300 vandrere på polarvejen, der var imod det, blev simpelthen ignoreret af kommunen: det blev ikke forelagt kommunalparlamentet, og vi fik aldrig svar.
ATV-vejen skærer målrette verdensarven “Aasivissuit - Nipisat. Inuit Hunting Ground Between Ice and Sea” og ødelægger dets integritet. På forespørgsel fra UNESCO (WHC) i processen med at anerkende denne region som et verdensarvsted, at vandrestien praktisk talt ofres til vejen, svarede den danske delegations repræsentant: “There are absolutely no plans to upgrade the Arctic Circle Trail to any kind of ATV or dirt road.“ Desværre kunne vi ikke at kommentere, fordi vi ikke er samtalepartner før optagelsen på verdensarvslisten i henhold til vedtægterne for UNESCO, men kun den danske delegation som statsparti. Det ændrede sig, efter at det blev optaget på verdensarvslisten, og vi var i stand til at informere UNESCO's WHC om truslen mod verdensarven ved den planlagte anlæg af ATV-vejen og ansøge om at sætte den på listen over "World Heritage in Danger". Men den 5. juni 2019 meddelte WHC's repræsentant os, at hun havde videresendt vores ansøgning til de danske myndigheder til videre behandling. Vi har hidtil ikke modtaget noget svar fra dem, bortset fra at der blev gjort et forsøg på at skabe en feit accompli, og anlæggelsen af ATV-vejen startede i juli 2020.
Her er et aktuelt billede fra "naturvejen" (i.e. ATV-vejen). Den blev lavet den 20. juni 2021 i Hundesø. Jeg håber at bringe mere snart.
ATV-vej hos hundesø

Flere detaljer vil du finde senere på følgende sider eller  i den engelske tekst. Klik her! 

 :
 
 Zugriffe auf diese Website seit 1. April 2021© 2016 - 2022 • Frieder Weiße • Berlin